kop Jacobspad Limburg

Nieuwspagina van het Jacobspad Limburg

Vele mensen zijn op zoek naar ‘spirituele ankers’. Visit Zuid-Limburg haakt hier nu toeristisch op in met een centrale rol voor ons Jacobspad door Limburg. Op maandagmiddag 24 augustus werd in de Sint Amelbergabasiliek in Susteren de vernieuwde campagne Bezin in Zuid-Limburg gepresenteerd. Meer informatie vindt u in het persbericht Visit Limburg

25 juli Jacobuswandeling

Op zaterdag 25 juli 2020 organiseerde de Broederschap van St Jacobus de Meerdere uit Roermond een Jacobuswandeling over het jacobspad van Roermond naar Linne. Daar werd gepauzeerd en daarna werd via een andere route teruggelopen naar Roermond.
Voor de wandelaars alsmede voor degenen die niet meewandelden, was er in het Achterhuis van Ghiel Pijpers een kop soep met twee belegde broodjes.
Om 18:00 uur ging kapelaan Marco Figliola de aanwezigen voor tijdens de Jacobus- en Sint Christoffelviering in de Munsterkerk. Helaas kon dit jaar na afloop van deze dienst het traditionele kopje koffie niet worden geschonken.
Een deelnemer zei tegen de Proost van de broederschap: "Door deze dag zingt mijn hart weer." Deze antwoordde: "Het mijne ook."

24 juni opening schelpenpadroute Roosteren

Schelpenpadroute

In Roosteren werd voor de ingang van de Jacobuskerk op 24 juni 2020 de schelpenroute door Echt-Susteren officieel in gebruik genomen.
De Stichting Pelgrimswegen naar Sint Jacob heeft het initiatief genomen om door heel Limburg in de komende jaren in alle gemeentes op de route deze bronzen schelpen aan te brengen. Ze markeren de weg voor pelgrims die het Jacobspad door Limburg volgen.
De pelgrimsschelp of sint jacobsschelp is zonder twijfel het meest universele en bekendste symbool van de Camino de Santiago. De schelp hangt niet alleen aan de rugzakken van talloze santiagogangers, maar is ook een pictogram met een signaleringsdoel: het aangeven van de route van de Camino de Santiago. De punt waar de stralen samenkomen wijst de richting aan van de weg die moet worden gevolgd.

In de middeleeuwen werd de schelp door pelgrims op hun kleding gedragen om aan te geven dat zij de tocht naar Santiago hadden volbracht en naar huis terugkeerden. Tegenwoordig wordt de schelp door pelgrims gedragen als teken dat zij op weg zijn.

Camino aan het Wad regio Limburg

Camino aan het Wad

In 2018 organiseerde het Nederlands Genootschap van Sint Jacob samen met de Stichting Jabikspaad Fryslân een camino-estafette door Nederland: de 'Camino der Lage Landen'. Het idee hiervoor ontstond in Friesland, geïnspireerd door het feit dat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa was.
Sint Jacobiparochie is voor menig pelgrim in Nederland het beginpunt van de pelgrimage, maar tijdens deze estafette door alle zestien regio's van het Genootschap was het Friese pelgrimsoord het eindpunt. De tochten vonden plaats in de periode van februari tot en met juli 2018. Tijdens de estafette werd er vanuit het zuiden van het land via drie routes naar het noordelijke Santiago gepelgrimeerd.
Van 3 februari 2018 tot en met 3 maart 2018 organiseerde de regio Limburg samen met de routebeheerders van het Jacobspad Limburg het eerste deel van het oostelijke deel van Santiago aan het Wad. Een groot deel van het Limburgse deel voerde over het Jacobspad Limburg.

verslagen Camino aan het Wad regio Limburg

Van de afzonderlijke etappes kunt u de verslagen hieronder vinden:

pdf knop verslag 3 februari 2018 Eijsden Maastricht

pdf knop fotoverslag 3 februari 2018 Eijsden Maastricht

pdf knop verslag 4 februari 2018 Maastricht Houtem Sint Gerlach

pdf knop fotoverslag 4 februari 2018 Maastricht Houthem Sint Gerlach

pdf knop verslag 17 februari 2018 Houthem Sint Gerlach Sittard

pdf knop verslag 18 februari 2018 Sittard Roosteren

pdf knop verslag 24 februari 2018 Roosteren Ittervoort

pdf knop verslag 25 februari 2018 Ittervoort Weert

pdf knop verslag 3 maart 2018 Weert Maarheeze

Van de 4 weekenden zijn korte filmpjes op Youtube geplaatst. Hieronder staan de links naar deze filmpjes.

YouTube knop CAHW_wk1_HD Eijsden - Maastricht - Houthem SG

YouTube knop CAHW_wk2_HD Houthem SG - Sittard - Roosteren

YouTube knop CAHW_wk3_HD Roosteren - Ittervoort - Weert

YouTube knop CAHW_wk4_HD Weert - Maarheeze

Anita Hendriks heeft enkele etappes meegelopen.
Op haar blog kunt u haar enthousiaste verhaal lezen. [WEBLOG ANITA]

Ook haar foto´s heeft ze met ons gedeeld:

[foto's Anita 3 februari]

[foto's Anita 4 februari]

[foto's Anita 3 maart]

groepsfoto's