kop Jacobspad Limburg

Nieuwspagina van het Jacobspad Limburg

2024 Het 'pelgrimsseizoen' is weer begonnen

Routebeheerdersdag

Hoewel er het hele jaar door wel wordt gepelgrimeerd, begint het voor de meeste pelgrims in het voorjaar weer echt te kriebelen. Op zaterdag 16 maart vond de jaarlijkse bijeenkomst van onze routebeheerders plaats. Ieder jaar is er zo'n bijeenkomst waar de lopende zaken worden afgestemd in een plaats die aan de route ligt. Deze keer viel de eer te beurt aan Meerssen, waar wij een sfeervolle locatie vonden in de oude bierkelder van de Proostdij.

De dag na deze bijeenkomst (17 maart) werd in de St.-Christoffelkathedraal te Roermond de jaarlijkse pelgrimszegen gegeven. Hiervoor kwamen deze keer 70 pelgrims uit alle delen van het land naar onze bisschopsstad. Sommigen kwamen zelfs vanuit het buitenland, om deze bijzondere zegen, waarbij het onderarmreliek van de H. Apostel Jacobus de Meerdere wordt vereerd, te mogen ontvangen.

2023 Jacobspad Limburg en bezinningstourisme

Veel mensen zijn op zoek naar spirituele ankers. De touristische organisatie 'Visit Zuid-Limburg' haakt hier op in met een centrale rol voor ons Jacobspad door Limburg. Zo zullen er knooppunten van het nieuw aan te leggen netwerk van wandelknooppunten in het Zuid-Limburgse deel van ons pelgrimspad verschijnen. Daardoor wordt het in de toekomst mogelijk, om vanaf Sittard het Jacobspad Limburg van knooppunt naar knooppunt te volgen.

2022 Schelpenpad in Roermond

Schelpenpadroute Dit jaar is het schelpenpad uitgebreid met trajecten door Sittard en Roermond. Op 23 juli, de dag vóór de viering van het wegens de corona panemie uitgestelde heilig jaar van de heilige Jacobus, vond de opening plaats van het schelpenpad door Roermond. Pelgrims uit het hele land die al aanwezig waren voor de viering van het heilig jaar, stroomden samen bij de Jacobuskapel in de Voorstad St. Jacob. Van daaruit trokken ze onder aanvoering van de Roermondse Stadsgarde naar de St. Christoffelkathedraal, waar ze met veel klokkengelui werden ontvangen.

Door plebaan-deken De Graaf-Woutering werden schelpenpad en pelgrims onder royaal gebruik van wijwater gezegend, bij de nis in de muur van de kathedraal, waarin de armreliek van apostel Jacobus de Meerdere wordt bewaard.

2020 Opening schelpenpad in Roosteren

Schelpenpadroute

In Roosteren werd voor de ingang van de Jacobuskerk op 24 juni 2020 het eerste deel van de schelpenroute in Limburg officieel in gebruik genomen. De Stichting Pelgrimswegen naar Sint Jacob heeft het initiatief genomen, om de komende jaren door heel Limburg in de centra van de grotere plaatsen en enkele andere bijzondere plekken deze bronzen schelpen aan te brengen langs het Jacobspad.

De pelgrimsschelp of sint-jacobsschelp is zonder twijfel het meest universele en bekendste symbool van de Camino de Santiago. De schelp hangt niet alleen aan de rugzakken van talloze santiagogangers, maar dient ook in gestileerde vorm als routemarkering op de pelgrimswegen naar Santiago de Compostela in Spanje. Daar waar er geen bronzen schelpen zijn aangebracht bestaat de routemarkering uit stickers of bordjes met een gestilleerde schelp in combinatie met de richtingspijl. Beide in de kleur geel op een blauwe achtergrond.

In de middeleeuwen werd de schelp door pelgrims op hun kleding gedragen om aan te geven dat zij de tocht naar Santiago hadden volbracht en naar huis terugkeerden. Tegenwoordig wordt de schelp door pelgrims gedragen als teken dat zij op weg zijn.

2018 Camino der Lage Landen

Camino aan het Wad

In 2018 organiseerde het Nederlands Genootschap van Sint Jacob samen met de Stichting Jabikspaad Fryslân een pelgrim-estafette door Nederland: de 'Camino der Lage Landen'. Het idee hiervoor ontstond in Friesland, geïnspireerd door het feit dat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa was.

Sint Jacobiparochie is voor menig pelgrim in Nederland het beginpunt van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, maar tijdens deze estafette door alle zestien regio's van het Genootschap was het Friese pelgrimsoord het eindpunt. Daarom werd Sint Jacobiparochie voor deze gelegenheid omgedoopt tot 'Santiago aan het Wad'. De tochten vonden plaats in de periode van februari tot en met juli 2018.

Tijdens deze estafette werd er vanuit het zuiden van het land via drie routes naar het noordelijke 'Santiago aan het Wad' gepelgrimeerd. Het eerste deel van de meest oostelijke versie hiervan werd georganiseerd door de regio Limburg samen met de SPW. Een groot deel van het traject door Limburg voerde over het Jacobspad Limburg.

foto's
Markering